De geschiedenis van de Siberische kat

28-03-2013 19:31

De Siberische kat (ook wel Siberische boskat genoemd) is een kat die afkomstig is uit Rusland. Ze maken het FELD-1 proteïne minder aan, waardoor minder mensen allergisch zijn voor deze katten, en dat is natuurlijk voor veel mensen  erg prettig.

Er is een point-variant (witte katten met een gekleurd gezicht en gekleurde oren, poten en staart met bovendien blauwe ogen) Deze kattensoort wordt ook wel Neva-Masquerade (maskerade van de Neva) genoemd, naar de rivier de Neva waar ze mogelijk vandaan komen en vanwege het masker dat ze lijken te dragen. Deze katten zijn wit met een gekleurd gezicht en gekleurde oren, poten en staart. Bovendien hebben ze blauwe ogen.

De Siberische Kat is pas sinds de Perestroika een ras met stamboom. De eerste standaards werden pas rond 1989 geaccepteerd.  Katten van dit type komen al eeuwen voor in noordelijk Rusland en ze werden hoog gewaardeerd om hun jachtkunst. Er zijn allerlei sprookjesachtige verhalen over deze katten, In de 18e eeuw werd St. Petersburg bedreigd door een rattenplaag. De toenmalige tsaar Peter nam een verstandig besluit: hij liet sterke katten naar zijn stad brengen, die de ratten moesten verdelgen. Dit deden ze uitstekend. In de Tweede Wereldoorlog moest deze zelfde stad door een beleg van 900 dagen. Er was geen dier meer in de stad in leven, behalve ratten en muizen en opnieuw bedreigde ongedierte de stad. De mensen gingen in de wijde omgeving katten zoeken en brachten ze naar St. Petersburg. Dit is het begin geweest van de Siberische Kat in die stad. Katten van dit zelfde type leven in heel Noord-Rusland. Het zijn overlevingkunstenaars uit moeilijke tijden en dat zie je aan ze af. Omdat Rusland erg groot is en in elke stad een soort mini-milieu bestaat, kan het gebeuren dat je onderlinge verschillen ziet tussen Siberische Katten uit de verschillende steden. Ze mogen allemaal als Siberische Katten worden geshowd en gefokt. Het is een jong ras en het type is nog niet “uitgekristalliseerd” zoals bij bijvoorbeeld de Pers, de Britse Korthaar of de Siamees.